7 tips om veilig online te shoppen

19-12-2016

Het is december. We pakken uit: miljoenen pakjes tegelijk. En steeds vaker bestellen we die online. Want december is ook een gure maand, waarbij je liever thuisblijft om met een kop koffie inkopen te doen voor kerst. Maar hoe voorkom je dat je zaken doet met fraudeurs? Of dat cybercriminelen gezellig bij jou gaan winkelen? 7 tips om online shoppen feestelijk te houden.

Tip 1. Pas op voor verdachte adressen

Een eerste indicatie voor een veilige webshop vind je in de adresbalk van je browser. Misschien zie je de naam van een bekend bedrijf staan. Maar kijk vervolgens of er geen toevoegingen bij staan zoals '-actie', '-deals' of '-sale'. Vaak gaat het om valse websites waar oplichters achter zitten. Twijfel je, ga dan op zoek naar reviews over de webshop, bijvoorbeeld op vergelijkingssites. Als je verhalen leest over opgelichte consumenten, weet je genoeg.

Tip 2. Kijk eerst even rond

Door het webadres gaan er geen alarmbellen rinkelen. Dat is fijn. Maar wees nog steeds op je hoede. Kijk eerst of je de webshop wel vertrouwt, voordat je op het artikel van jouw keuze klikt. Ziet de website er verzorgd uit? En is de elektronica of kleding die je ziet niet heel erg goedkoop? Een waarborg of keurmerk geeft je wel de extra zekerheid die je zoekt. Denk aan die van Thuiswinkel.org, het Qshops-keurmerk of de WebwinkelKeur.

Tip 3. Zoek naar contactinformatie

Voor webwinkels gelden wettelijke eisen. Zo moeten ze het adres van het bedrijf, contactgegevens, het btw-nummer en het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel vermelden. Vind je er alleen een e-mailadres of een button om te chatten? Dan mag je vermoeden dat er iets aan de webwinkel niet klopt.

Tip 4. Lees de algemene voorwaarden

Als webshopper heb je rechten. Zo moeten webwinkels zorgvuldig met je persoonlijke gegevens omgaan. Ze horen een privacystatement te hebben waarin staat dat ze handelen volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. Bekijk ook de andere algemene voorwaarden, bijvoorbeeld over betalingen. Je moet de keuze kunnen hebben om achteraf voor je bestelling te betalen, al is het maar een deel van het aankoopbedrag. Van tevoren moet ook duidelijk zijn wat dit totale bedrag is, dus inclusief btw, verzendkosten en dergelijke.

Tip 5. Maak gebruik van een beveiligde internetverbinding

Zo, je hebt voldoende zekerheid dat je te maken hebt met een eerlijke webwinkel. Maar daarmee ben je er nog niet. Cybercriminelen kunnen alsnog aan de haal gaan met jouw gegevens. Zeker als je voor je bestelling gevoelige informatie intikt, zoals je persoonlijke gegevens, een wachtwoord of creditcardgegevens. Wees daarom zeker dat je gebruikmaakt van een beveiligde internetverbinding. Dat kun je zien in de adresbalk, waar het adres moet beginnen met 'https' in plaats van 'http'. In veel browsers zie je bovendien een icoontje van een slot. Klik je daarop, dan kun je het beveiligingscertificaat controleren.

Tip 6. Betaal veilig

Je kunt op verschillende manieren voor je aankopen betalen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Met iDEAL betaal je veilig. Je komt in de webomgeving van je eigen bank terecht. Maar je kunt er niet achteraf mee betalen. Als je later ontdekt dat er iets mis is met je bestelling, is het moeilijk om je geld terug te krijgen. AfterPay biedt juist de mogelijkheid om pas te betalen nadat je een bestelling hebt ontvangen. En met PayPal profiteer je van een zekere mate van aankoopbescherming. Het is altijd handig om de bevestiging van je betaling te bewaren en af te drukken. Daarmee controleer je je afschrijvingen van je betaalrekening.

Tip 7. Niet tevreden? Stuur terug

Als webshopper heb je het recht om jouw aankoop zonder reden weer terug te sturen. Je hebt daar een bedenktijd van 14 dagen voor. Haal bijvoorbeeld kleding netjes uit de verpakking en pas het aan. Bevalt die niet, dan stuur je het terug. Maar je kunt je schoenen, trui of jas natuurlijk niet echt gaan gebruiken binnen die 14 dagen. Ook zijn er producten die je niet kunt retourneren, zoals bederfelijke waar, artikelen die op maat gemaakt zijn voor jou of cd's en dvd's waarvan je de verzegeling hebt verbroken.

Toevallig je inkopen al gedaan? Lees dan mijn tips voor online privacy.