Bestuurlijke brief aan overheidsdienstverleners over gezamenlijke overstap en kansen voor eHerkenning

04-12-2017

Logius heeft onlangs (in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) een bestuurlijke brief verstuurd naar 535 organisaties (die nog geen gebruik maken van eHerkenning) om hen te informeren over de gezamenlijke overstap en de kansen voor eHerkenning. Deze bestuurlijke brief volgt op de brief omtrent eIDAS die eerder dit jaar (juli 2017) is verstuurd naar dezelfde organisaties*.

brief omtrent eIDAS die eerder dit jaar (juli 2017)

Onlangs hebben zeven grote uitvoeringsorganisaties besloten om eHerkenning te introduceren. Zo hebben ondernemers op korte termijn nog maar één inlogmiddel nodig om online zaken te doen met de Belastingdienst, UWV, RDW, KvK, DUO, Gemeente Den Haag en RVO. Met hetzelfde eHerkenningsmiddel kunnen zij tevens terecht bij ruim 260 andere organisaties in de (semi-)publieke sector.

Voor de zeven deelnemende organisaties betekent dit dat zij hun digitale dienstverlening op een hoger betrouwbaarheidsniveau toegankelijk kunnen maken voor bedrijven. Hiervoor hebben zij gezamenlijk gekozen voor het betrouwbaarheidsniveau EH3. Zij kunnen zo met nog meer zekerheid de online identiteit vaststellen van ondernemers. Hiernaast faseren zij op termijn hun eigen zakelijke inlogmiddelen uit. Dit levert efficiencywinst op, voor de betrokken organisaties en ondernemers in Nederland. Met deze samenwerking wordt eHerkenning dé digitale sleutel voor ondernemers.

Werk je bij een overheidsdienstverlener en maken jullie nog geen gebruik van eHerkenning? Ook jouw organisatie kan hiermee zijn voordeel doen door in de eerste helft van 2018 eHerkenning te introduceren. Jouw organisatie profiteert hiermee direct van de media-aandacht die de betrokken uitvoeringsorganisaties met ondersteuning van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in deze periode genereren. Ondernemers worden zo actief gewezen op de voordelen van het gebruik van eHerkenning wanneer zij hiermee bij een groeiend aantal organisaties terecht kunnen.

Door te kiezen voor de eerste helft van 2018 geeft je jouw organisatie ook de ruimte om tijdig te voldoen aan de eIDAS-verordening. Met een aansluiting op een eHerkenningsmakelaar kun je namelijk tevens Europese gebruikers online toegang verlenen.

Wil jouw organisatie ook aansluiten op eHerkenning? Neem dan contact met ons op, wij regelen dat graag voor je!

--------------

*Op 25 juli 2017 heeft het Ministerie van Economische Zaken een bestuurlijke brief over eIDAS verstuurd. Deze verordening gaat 29 september 2018 in. Dit betekent dat vanaf dat moment burgers, consumenten en vertegenwoordigers van bedrijven uit de EU bij alle Nederlandse organisaties in de (semi-)publieke sector moeten kunnen inloggen. Dit doen zij met hun eigen nationale inlogmiddel, voor Nederland is dat DigiD en eHerkenning.Hiermee werden 807 publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak geïnformeerd over de eIDAS-verordening. Onder de geadresseerden bevonden zich o.a. de gemeenten, waterschappen, provincies, academische ziekenhuizen en pensioenfondsen. Indien jouw organisatie deze brief heeft ontvangen dien je te voldoen aan deze Europese verordening.