Duitse inlogmiddel als eerste klaar voor eIDAS

29-09-2017

Nederlandse publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak hebben nog maar één jaar om te voldoen aan de Europese eIDAS-verordening. Vanaf 29 september 2018 moeten Europese burgers en bedrijven kunnen inloggen met hun eigen nationale inlogmiddel. Het eerste nationale inlogmiddel dat over de grens geaccepteerd moet worden is het Duitse inlogmiddel 'Neuer Personalaussweis' (nPA).

Goedkeuring vanuit Europa

De Europese lidstaten hebben kort geleden besloten dat het Duitse inlogmiddel aan de afgesproken Europese regels voldoet. Dit besluit volgde na de 'peer review', met een belangrijke voorzitterschaprol voor Nederland. De 'Official Journal of the European Union' benoemt het Duitse inlogmiddel vanaf nu dan ook als het eerste eIDAS-erkende inlogmiddel. Andere lidstaten, zoals Nederland, hebben nog precies een jaar om het inlogmiddel volgens de afgesproken regels te accepteren.

Inloggen met identiteitskaart

Houders van de nPA krijgen hiermee als eerste toegang tot de digitale dienstverlening van andere Europese lidstaten. Zij maken hiervoor gebruik van een identiteitskaart met een contactloze chip. Op deze chip staan de persoonsgegevens van de houder. Het inlogmiddel wordt op basis van de evaluatie geclassificeerd op betrouwbaarheidsniveau hoog.

Is je organisatie al klaar voor eIDAS?

Met een aansluiting op een eHerkenning | Idensys makelaar kun je Europese burgers, consumenten en vertegenwoordigers van bedrijven toegang geven tot de digitale dienstverlening van je organisatie. Dit betekent dat je met een aansluiting op een makelaar van eHerkenning | Idensys straks voldoet aan de verplichting om EU burgers en bedrijven online toegang te verlenen. Wij zijn erkend makelaar en kunnen deze aansluiting voor je regelen.

Ben je al aangesloten op eHerkenning | Idensys? Dan ben je al een eind op weg om aan de maatregel te voldoen.

Ben je aangesloten op DigiD? Dan kunnen wij een aansluiting op eHerkenning | Idensys voor je in orde maken.

Neem contact met ons op om te kijken welke stappen je moet ondernemen.

Meer informatie over eIDAS kunt je vinden op eHerkenning.nl/eIDAS.

Bron: website eHerkenning