Inloggen bij de Britse overheid dankzij Digidentity

14-02-2018

Waar we in Nederland DigiD hebben, is dit in het Verenigd Koninkrijk GOV.UK Verify. Wil je gebruik maken van een online dienst van de Britse overheid, dan heb je een GOV.UK Verify- account nodig. Anders dan in Nederland kun je kiezen uit een aantal verschillende aanbieders (identity providers). Digidentity is er één van!

GOV.UK Verify

Puzzelen en punten tellen om te kunnen inloggen

Door het ontbreken van een identificatieplicht of Basisregistratie Personen is het lastig voor de overheid in het Verenigd Koninkrijk om eenvoudig met voldoende zekerheid te kunnen vaststellen dat een gebruiker is wie hij zegt dat hij is. In de praktijk komt het erop neer dat de gebruiker een 'legpuzzel' van stukjes bewijs aanlevert. Elk stukje levert punten op en draagt bij aan de vereiste betrouwbaarheidsgraad. De aanbieders van GOV.UK Verify verifiëren op die manier in een aantal online stappen de identiteit van een gebruiker. Zo is bijvoorbeeld het aanbieden van een identiteitsdocument 2 punten waard. Zodra iemand genoeg punten heeft behaald, kunnen we met genoeg zekerheid zeggen dat hij is wie hij zegt, en kan hij zijn GOV.UK Verify-account gebruiken. Voor gebruikers is het daarom heel handig als een identiteits-provider met veel verschillende soorten puzzelstukjes raad weet. Andersom gezegd: hoe meer manieren van verificatie een provider aanbiedt, hoe meer aspirant-gebruikers geholpen kunnen worden en dus hoe groter de kans dat een gebruiker van GOV.UK Verify bij hem zijn login aanmaakt. Daarom werken we er bij Digidentity aan om zoveel mogelijk verschillende bewijsstukken te kunnen accepteren. Als een van de weinige providers accepteren we bijvoorbeeld buitenlandse identiteitsdocumenten, waardoor ook niet-Britten zich via ons bij GOV.UK Verify kunnen verifiëren. Verder werken we ook met knowledge-based verification. Hierbij moet de gebruiker antwoord geven op specifieke persoonsgerichte vragen die Digidentity kan verifiëren bij instanties. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een financiële aangelegenheid waarvan hij de enige is die vragen hierover kan beantwoorden.

Wil je voorop lopen, dan blijf je verbeteren

Vergeleken met andere marktpartijen is Digidentity een gebruiksvriendelijke identiteits-provider: de hoeveelheid mensen die met onze identificeringsmethoden succesvol kan inloggen op GOV.UK is aanzienlijk. Desondanks kunnen sommige identificatieaanvragen niet worden afgerond, bijvoorbeeld omdat de gebruiker niet genoeg relevante documenten kan laten zien Daar leggen we ons niet zomaar bij neer en daarom zijn we met een dedicated team continu op zoek naar manieren om onze authenticatietechnieken uit te breiden, ook qua gebruiksvriendelijkheid. Een goed voorbeeld hiervan is een conversieverbetering die we laatst hebben aangebracht: burgers met een rijbewijs uit Noord-Ierland hoeven het document niet meer aan te leveren (ze konden het voorheen met onze app uploaden). We 'halen' het zelf. Een andere methode die we ontwikkelen maakt gebruik van een banktransactie. Wanneer we een dergelijke transactie met de gebruiker aangaan, dan levert dat persoonsgebonden informatie op die vervolgens weer punten oplevert voor de digitale identificatie. Weer een extra zekerheid waardoor gebruikers minder documenten of ander bewijs hoeven aan te leveren. Daardoor kunnen we meer mensen helpen en vallen er minder af tijdens het registratieproces.

Daarnaast zijn we de mobiele-telefooncontracten-check aan het verbeteren. We zijn meer mobiele aanbieders aan het toevoegen zodat we straks 50% van alle mobiele contracten in het Verenigd Koninkrijk kunnen verifiëren. En we willen het algoritme waarmee we de naam- en adres-check doen verbeteren, zodat het aantal mensen dat onterecht niet slaagt voor deze check geminimaliseerd wordt.

Veilige identificatie, in heel Europa

Digidentity doet er alles aan zo veel mogelijk mensen te helpen zich succesvol te registreren op GOV.UK Verify. Door constant verbeteringen door te voeren zijn er het afgelopen jaar 10% minder gebruikers afgevallen tijdens het registratieproces. Voor onze gebruikers is dit natuurlijk heel prettig. Anderzijds groeit ons arsenaal aan identificatiemogelijkheden en –ervaringen hierdoor ook hard. Wereldwijd gezien heeft Digidentity inmiddels unieke expertise op gebied van veilige identificatie. Dat resulteert in samenwerking met diverse overheden en internationale commerciële partijen (over dat laatste binnenkort meer!).

En daar zijn we natuurlijk blij mee want dat helpt ons bij onze missie: internetters hun privacy teruggeven. Dat is de core van onze business, de kern van ons bestaan.